Latte VS Latte Macchiato VS Flat White

Dus, je wilt het verschil beter begrijpen tussen op espresso gebaseerde dranken zoals latte, latte macchiato en flat white. Geweldig! Dan ben je hier aan het juiste adres.

Het is tijd om je niet langer te laten intimideren door menu’s van koffiehuizen en het eenvoudige, maar essentiële onderscheid te leren tussen drie heerlijke koffiedranken. Als bonus hebben we enkele authentieke recepten bijgevoegd, voor het geval u uw barista-vaardigheden thuis wilt testen.

Vergeet niet dat je voor het maken van een latte geen duistere magie hoeft te gebruiken, maar dat het wel handig is als je thuis een goed espressobrouwsysteem en een koffiemolen hebt.

Wat is een latte/café latte?

Een latte is misschien wel de populairste en vaak voor iets anders aangeziene, op koffie gebaseerde drank in Amerika. Het wordt gemaakt met een shot espresso en gestoomde melk die zoet en zacht van smaak is.

Om een authentieke en heerlijke café latte te krijgen, mengt u één shot espresso met 6 ounce gestoomde melk en bedekt u het vervolgens met schuim (tot 1 cm). Aangezien de meeste drankjes in Amerika groter zijn dan in Europa, worden de meeste latte’s gemaakt met een dubbele scheut espresso en 10 tot 12 ons melk.

Denk eraan dat bij het maken van een latte de espresso onder in het kopje gaat. Pas daarna giet u de warme melk erbij, terwijl u het schuim met een lepel tegenhoudt.

Gebruik de volgende verhouding espresso/melk:

  • Een shot espresso
  • 6 ons melk
  • 1 cm schuim bovenop

U kunt altijd 2 ons melk extra toevoegen om een zoetere smaak te krijgen.

Lattes winnen snel aan populariteit in Noord-Amerikaanse cafés dankzij de toenemende vaardigheid van barista’s om swirls en spiralen in de vorm te etsen. Dit is ook de reden waarom lattes de meest geposte foto’s op Instagram zijn.

Wat is Latte Macchiato

Latte macchiato betekent letterlijk bevlekte melk. De oorsprong van de naam komt van het feit dat de melk wordt bevlekt (of gemarkeerd) door de toevoeging van espresso.

Elke aspirant-barista moet weten dat latte macchiato weliswaar dezelfde ingrediënten bevat als een gewone café latte, maar dat er toch grote verschillen zijn in de bereiding. Om te beginnen moet de latte macchiato in een hoog glas worden geserveerd, in plaats van in een kort kopje.

Latte macchiato, ook bekend als een gelaagde drank, wordt meestal bereid met een half espressoshot dat aan de melk wordt toegevoegd. Zo wordt een verschillende laag gevormd. Het schuim wordt vervolgens aan de bovenkant toegevoegd, waardoor de laatste laag van de drank wordt gevormd.

Eenvoudig gezegd, bij latte macchiato ligt de nadruk op melk in plaats van op koffie.

De beste bereidingswijze is melk opschuimen en in een glas gieten, samen met het schuim. De espresso wordt dan voorzichtig toegevoegd over de achterkant van een lepel, zodat hij een laagje kan vormen tussen de melk en het schuim.

Wat is een Flat White

Als het lijkt op een latte, maar het is gladder, met een fluweelzachte textuur en met een sterkere smaak, dan is het een flat white.

Laat me eerst zeggen dat een flat white geen kleine latte is. Het is ook geen cappuccino met minder schuim. Mijn oren branden elke keer als ik barista’s of klanten van koffiehuizen over deze argumenten hoor beginnen.

Ten tweede, flat white heeft geen stijf schuim. In plaats daarvan zit er een heel dun laagje fluweelzacht microschuim op. In de basis wordt dit schuim gevormd door de gestoomde melk op de bodem van de kan. Het is het zijdeachtigste en textuurrijkste deel van de melk.

Bovendien bedekt het microschuim de drank op elegante wijze met een “plat” laagje, vandaar de naam. Lattes daarentegen hebben meestal een toplaag van 5 tot een centimeter gestoomde melk.

Om deze drank goed te maken, is het nodig dat de melk vrij wordt geschonken. Alleen zo kan het schuim door de hele drank worden gevouwen en is er geen kans op waarneembare lagen tussen de espresso en het schuim.

Tenslotte wordt een flat white gemaakt met een dubbel espresso shot. Een flat white moet dus altijd sterker zijn dan een latte, wanneer hij met dezelfde gemalen koffie wordt gemaakt. Een flat white moet ook worden geserveerd in een kop van niet meer dan 160 ml (6 oz), terwijl een latte kan worden geserveerd in 240 ml (8,11 oz).

Belangrijkste verschillen tussen een latte en een flat white:

  • De textuur van de melk.
  • De hoeveelheid espresso (single shot voor een latte en double shot voor een flat white).
  • Esthetiek – een flat white wordt bedekt met een dun laagje microschuim, terwijl een latte tot 1 cm gestoomde melk bovenop heeft.

Laatste gedachten

Het kost tijd om een van deze drie op espresso gebaseerde dranken te perfectioneren. Maar nu u over de essentiële kennis beschikt, kunt u beginnen experimenteren met uw eigen recepten. Dat een drankje oorspronkelijk werd uitgevonden om met één espressoshot te worden bereid, betekent niet dat u het niet met een dubbele kunt maken.

Het belangrijkste bij lattes, latte macchiatos en flat whites is dat je geniet van de rijke smaak en aroma’s.