Kunnen honden koffiebonen eten

Honden mogen niet op regelmatige basis koffiebonen eten. Als er per ongeluk een paar bonen in het maandelijkse dieet van uw hond terechtkomen, is dat niet erg. Maar als uw hond een hele zak koffiebonen leeg eet, moet u zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Honden zijn experts in het opsnuiven van smakelijk of stinkend voedsel. Ze slokken het snel op, nog voor u de kans krijgt om het weg te grissen. Uw viervoeters plunderen de koelkast, de kast en de vuilnisbak zonder dat u het weet. Niet alle voedingsmiddelen kunnen echter als “hondvriendelijk” worden beschouwd.

Als u weet welke voedingsmiddelen of producten giftig zijn voor uw hond, kunt u een voedselvergiftiging voorkomen.

Koffiebonen en cafeïne

In vergelijking met de mens zijn huisdieren gevoeliger voor cafeïne. De chemische boost van cafeïne kan giftig zijn voor uw huisdier en een matige hoeveelheid kan gemakkelijk de dood tot gevolg hebben.

Koffiebonen bevatten cafeïne. In tegenstelling tot oploskoffie of gebrouwen koffie is het cafeïnegehalte in koffiebonen zeer geconcentreerd en kan het bij de meeste huisdieren onmiddellijk symptomen van klinische toxiciteit veroorzaken.

Dit maakt duidelijk hoe belangrijk het is om uw koffieproducten te bewaren, inclusief de gemalen koffie. Zorg ervoor dat uw huisdier geen toegang krijgt tot de inhoud van uw kast of vuilnisbak.

Symptomen van vergiftiging

De symptomen van cafeïnevergiftiging bij honden zijn afhankelijk van de geconsumeerde hoeveelheid. Als de hond echter koffiebonen heeft ingenomen, zal hij binnen enkele minuten beginnen te hijgen, overgeven, zweterig worden, diarree ontwikkelen en hoge koorts hebben. Vaak zal het braaksel van het dier onverteerde koffiebonen bevatten, een goede aanwijzing voor wat de hond heeft binnengekregen. Als de ingenomen hoeveelheid hoog was, kan de hond toevallen krijgen en zelfs sterven.

Huisdieren kunnen niet alleen hyperactief worden, maar ook een hogere hartslag dan normaal krijgen. Ze worden rusteloos, nerveus, en kunnen niet stil blijven zitten. Ze kunnen zich overdreven uitlaten door eindeloos te blaffen, net zoals cafeïnehoudende mensen veel praten!

Vroegtijdig ingrijpen

Net als bij alle gevallen van vergiftiging, bij mens of huisdier, ligt de succesvolle behandeling in vroegtijdig ingrijpen. Als Fido koffiebonen heeft gegeten of koffie heeft gedronken, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Mogelijke medicijnen

Hoewel er geen direct of onmiddellijk tegengif bestaat voor cafeïnevergiftiging bij huisdieren, kan uw dierenarts braken opwekken om te ontsmetten en ook verschillende doses actieve kool toedienen. Agressieve IV vloeistoffen kunnen worden gegeven om te helpen met de uitscheiding.

Het huisdier kan kalmerende middelen toegediend krijgen om hem te kalmeren. Bovendien kunnen specifieke hartmedicijnen worden toegediend om de bloeddruk en de hartslag te verlagen. Als de hond stuiptrekkingen of toevallen heeft, zijn anti-convulsiva goed, evenals maagzuurremmers voor maagklachten en gevallen van diarree.

Voortdurende hydratatie

De mogelijkheid bestaat dat de cafeïne via de blaaswand weer wordt opgenomen. Daarom kan de dierenarts kiezen voor een urinekatheter of regelmatige wandelingen aanbevelen om uw hond te helpen de blaas leeg te houden.

Het kan van essentieel belang zijn om gedurende een paar dagen voortdurend te blijven drinken om de cafeïne volledig uit het lichaam van het dier te verwijderen.

Afsluitende gedachten

Als u uw hond veilig wilt houden, moet u alle producten die cafeïne bevatten, zoals koffiebonen, koffiedik, poeder en chocoladeproducten, buiten bereik houden. Als uw huisdier cafeïne binnenkrijgt, kan het slechts een half uur tot 60 minuten duren voordat de concentratie in de bloedbaan een piek bereikt en tekenen van ernstige klinische toxiciteit begint te vertonen.

Het kan gebeuren dat uw hond op een dag per ongeluk koffiebonen eet, en dan moet u onmiddellijk hulp inroepen van de dierenarts.