Hoe lang gaan groene koffiebonen mee

Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld. Veel mensen in verschillende landen en culturen grijpen elke dag instinctief naar hun ochtendkoffie. Naarmate koffie ouder wordt, worden de rijke, krachtige smaken echter bitter, dof, zuur en onaangenaam. Dit kan gebeuren in minder dan zes weken voor gebrande bonen en minder dan twee weken voor koffiemalen.

In tegenstelling tot gebrande koffiebonen en gemalen koffie hebben groene koffiebonen een verrassend lange houdbaarheid onder de juiste omstandigheden. Als ze op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze na verwerking zes tot twaalf maanden meegaan.

Wat is groene koffie?

De koffiebonen die je waarschijnlijk kent zijn donkerbruin van kleur met een uitgesproken en verrukkelijk aroma. Groene koffie is eigenlijk wat die koffie is voordat hij wordt gebrand – in feite, zijn meest natuurlijke staat. Dit zijn de ruwe zaden van de koffiebessen die zijn gescheiden en verwerkt, zodat hij klaar is om te worden gebrand, gemalen en gebrouwen. Net als gewone gebrande koffie varieert de smaak van groene koffie afhankelijk van waar hij vandaan komt en hoe hij is verwerkt.

Groene koffie heeft de laatste jaren een enorme opmars gekend door het wetenschappelijk bewijs van de gezondheidsvoordelen ervan. Je zult waarschijnlijk een “groene koffie extract” label zien op voedingssupplementen, gewichtsverlies drankjes, en alternatieve gezondheidsproducten.

Waar groeit groene koffie?

Groene koffie komt van elke plek waar ook gewone koffie vandaan komt. Mildere koffiesoorten komen uit Centraal-Amerika. Afrikaanse bonen uit Kenia en Ethiopië hebben over het algemeen een zuurdere of citrusachtige smaak, waardoor ze perfect zijn voor heldere, smaakvolle en licht fruitige koffiesoorten. Als je van donkere brandingen houdt, ga dan op zoek naar Indonesische en Braziliaanse groene koffie, die meer body en minder aciditeit bieden.

Hoe wordt groene koffie geoogst en verwerkt?

Koffiebessen, de vrucht van de koffiebomen, worden na een paar jaar geoogst. Daarna worden ze verwerkt via de droge methode (waarbij de koffie in de zon te drogen wordt gelegd) of de natte methode (waarbij het vruchtvlees met behulp van een machine uit de koffiebessen wordt verwijderd). De bonen worden vervolgens gedroogd en gemalen voordat ze worden geëxporteerd om te worden gebrand of verkocht.

Gebruik van groene koffiebonen

Om thuis te roosteren en te zetten

Roosteren brengt de zuurgraad, het aroma en het volledige smaakpotentieel van de koffie naar boven. Vergeleken met het kopen van reeds gebrande koffiebonen, geeft het kopen van groene koffie en het thuis branden ervan je veel meer controle over de smaak en het soort koffie dat het oplevert.

Om te drinken

Groene koffie kan ook worden geconsumeerd zonder te branden. De smaak zal heel anders zijn dan die van gewone koffie, wat voor sommige die-hard die-hard L-liefhebbers een verworven smaak kan zijn. Veel mensen drinken groene koffie puur vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Voor de gezondheid

Groene koffieboon extract en andere producten die GCE bevatten zijn tegenwoordig ongelooflijk populair. Volgens sommige onderzoeken kan GCE helpen bij gewichtsbeheersing, het verbeteren van de bloedcirculatie en het op natuurlijke wijze ontgiften van het lichaam.

Voordelen van groene koffiebonen

Langere houdbaarheid

Gebrande koffiebonen blijven tot ongeveer zes weken na het branden van de bonen van optimale kwaliteit. Gemalen koffie heeft een nog kortere houdbaarheid van 1-2 weken voordat het begint af te breken.

Groene koffiebonen kunnen tot een jaar na verwerking nog steeds geweldig smaken, mits ze op de juiste manier worden bewaard. Sommige koffiedeskundigen zeggen zelfs dat ingevroren, groene koffie onbeperkt goed en vers blijft.

Controleer branding en smaak

Groene koffiebonen hebben een uitgesproken smaak, afhankelijk van de herkomst, maar de meeste body en smaak komen pas echt naar voren tijdens het brandproces. Als u uw koffiemelange echt wilt aanpassen, kunt u door thuis te branden met groene koffiebonen vanaf het allereerste begin bij het proces betrokken zijn.

Gezonder

Groene koffiebonen zijn rijk aan antioxidanten, die tijdens het brandproces verwijderd kunnen worden. Het bevat zuiver chlorogeenzuur, waarvan bekend is dat het helpt bij gewichtsverlies, tekenen van veroudering vertraagt, glucosespiegels in de bloedbaan stabiliseert, het slechte cholesterolgehalte verlaagt en het immuunsysteem ondersteunt.

Hoe lang blijven groene koffiebonen goed?

Groene koffiebonen staan erom bekend langere tijd stabiel te blijven, vooral in vergelijking met geroosterde bonen of gemalen koffie. Zolang je ze onder de juiste omstandigheden bewaart, kunnen ze tot een jaar of zelfs langer meegaan zonder merkbare verslechtering of verandering in kwaliteit.

Hoe bewaar ik groene koffiebonen?

Net als de meeste voedingsmiddelen raden we je aan om je groene koffiebonen op een koele, droge plek te bewaren, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen, zoals je voorraadkast of kast in de keuken.

De ideale bewaartemperatuur is 60F bij 60% vochtigheid. Als dit hoger is, kan er schimmel op de bonen groeien. Bij minder zullen de bonen uitdrogen en veel van hun smaak verliezen.

Als u uw groene koffiebonen voor langere tijd wilt bewaren (langer dan een paar maanden), doe ze dan in een luchtdichte, afgesloten verpakking zoals een pot of Ziploc-zak en bewaar ze in de vriezer. Als je de bonen in kleinere zakjes doet, kun je ze zo nodig uit de vriezer halen. Dit is een goede manier om je groene koffiebonen te bewaren en tegelijkertijd een constante temperatuur en vochtigheid te behouden.

Het is nog steeds het beste om je bonen zo snel mogelijk na de aankoopdatum te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze van hun beste, meest verse kwaliteit zijn.

Waar koop ik groene koffiebonen?

Groene koffiebonen worden steeds populairder en zijn te vinden in supermarkten, koffiehuizen en online. Een van onze persoonlijke favorieten, Fresh Roasted Coffee’s Tanzanian Peaberry Green Unroasted bonen, is verkrijgbaar op Amazon voor slechts $33.95 voor een 5-pond zak.

Groene koffie FAQ

Is groene koffie veilig?

Groene koffie is niet schadelijker voor uw lichaam dan gewone gebrande koffie. Zolang er geen schimmelsporen op je bonen groeien, is groene koffie veilig om te consumeren.

Kan ik groene koffie drinken zonder het te branden?

Ja, dat kan. Hij zal anders smaken dan gewone koffie – hij heeft een iets kruidiger smaak, zoals groene thee. U kunt groene koffie drinken zonder het te branden door het te koken in heet water of het eerst te malen tot een fijn poeder. De meeste mensen zoeten hun groene koffie met suiker of honing.